Μια συναρπαστική αναζήτηση της γνώσης γύρω απο τον άνθρωπο και το παρελθόν του, μέσα απο θαυμαστά δημιουργήματα της τέχνης αλλά και μαρτυρίες της απλής καθημερινής ζωής.

Η αρχαία Ελεύθερνα ήταν μια από τις ισχυρότερες και σημαντικότερες πόλεις της αρχαίας Κρήτης κατά τη γεωµετρική και αρχαϊκή περίοδο.Η ακµή της διήρκησε και στα κλασικά, ελληνιστικά, ρωµαϊκά και παλαιοχριστιανικά – πρωτοβυζαντινά χρόνια. Οι συστηµατικές ανασκαφικές έρευνες του Πανεπιστηµίου της Κρήτης τα τελευταία χρόνια ελκύουν όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον μας με τις αρχαιολογικές ανακαλύψεις.

Οι πύργοι της Νάξου (σώζονται περίπου 30) φτιαγμένοι από πέτρα, με μοναδική αισθητική, συνδυάζουν στοιχεία κυκλαδικής και δυτικής αρχιτεκτονικής. Σπαρμένοι σ’ όλη την έκταση του νησιού, αποτελούν σπάνια μνημεία-δείγματα του άλλοτε Φεουδαρχικού καθεστώτος, ενώ η χρήση τους ποικίλει ανάλογα με την εποχή και τη θέση τους.

Το Λαύριο, η λοφώδης χερσόνησος στο ΝΑ άκρο του νομού Αττικής, λόγω της γεωλογικής δομής του υπεδάφους της, συνδέθηκε με την ιστορική πορεία και την ακμή της Αρχαίας Αθήνας. Από πηγή πλούτου της αρχαίας Αθήνας σε βιομηχανική πόλη που στήριξε τη σύγχρονη Ελλάδα το όνομα του Λαυρίου συνδέθηκε με τη λέξη μεταλλείο.

Το Σούνιο είναι ένας από τους γνωστότερους αρχαιολογικούς χώρους όχι μόνο της Αττικής, αλλά όλης της Ελλάδας. Σημείο αναφοράς του ο ναός τού Ποσειδώνα πάνω στο βράχο. Η ταινία αναφέρεται στον ιερό χαρακτήρα του χώρου και κυρίως στη σύνδεσή του με τον Ραμνούντα και τη σημασία τους ως ιερά-οχυρά των ανατολικών παραλίων της Αττικής.

HISTOR A series of historical documentaries that reveal the treasures of ancient greek sites, archaeological places and discoveries.